23 mei 2017

Dag van de Bouw: Pompejus

Afgelopen zaterdag was het zo ver, de Dag van de Bouw. Voor iedereen die geïnteresseerd is in de bouw stellen aannemers door heel Nederland de mooiste bouwplaatsen open om een kijkje te nemen op hun project én om enthousiast te worden over ons mooie vak. Waar stonden wij? In Halsteren op het mooie Fort de Roovere. We kunnen terugkijken op een geslaagde dag met mooie donaties voor Stichting Pompejus. Er werden vogelhuisjes getimmerd, gesprongen op springkussens en natuurlijk werd er uitleg gegeven over de toren. Bij onze stand werd er ge-KOK-spijkerd. De winnaar van de dag heeft een heerlijke taart gewonnen.  Wil jij ook je steentje, of houtje eigenlijk bijdragen? Dat kan! Kijk voor meer informatie eens op de website en vereeuwig jouw naam op de toren!

Maar wat is Fort de Roovere en wat betekend Pompejus eigenlijk?

Fort de Roovere is een fort dat onderdeel is van de west Brabantse Waterlinie. Dit is de een verdedigingswerk uit 1629 die loopt van Bergen op Zoom naar Steenbergen. De linie is gebouwd om de vaarweg van Middelburg naar Dordrecht te beschermen tegen de Fransen en de Spanjaarden. In tijden van dreiging werden delen van de linie onder water gezet, zodat de vijand niet door de linie heen kon breken. Dit onder water zetten noemen we inunderen. De hoge delen konden niet geïnundeerd worden. Om deze toch te verdedigen werden op de hoge zandgronden forten gebouwd.

Fort de Roovere is het middelste en belangrijkste fort van de waterlinie. Alhoewel er geen stenen zijn gebruikt, maar alleen zand, is het toch een echt fort. Het is zelfs een rijksmonument. Vroeger kon je vanaf Fort de Roovere de gehele waterlinie overzien: van Steenbergen tot aan Bergen op Zoom. Toen het plan ontstond om het fort weer in zijn oude glorie te herstellen, kwam ook gelijk het idee om hier een uitkijktoren te maken. Door begroeiing en bebouwing is namelijk vanaf het fort de omgeving niet meer te ervaren. Door het bouwen van een toren zou de gehele waterlinie weer te zien moeten zijn. In 2005 hebben RO&AD Architecten daar al een eerste schets voor gemaakt. Het duurde echter tot 2012 eer er echt aanstalten werd gemaakt tot het ontwikkelen van een plan.

De toren die nu wordt gebouwd heet ‘Pompejus’ en is genoemd naar ‘Pompejus de Roovere’, de eerste commandant van het Fort in 1629. Het is ondertussen niet alleen maar een bouwproject, maar ook een sociaal project geworden. Leerlingen helpen mee met de bouw van de toren en andere objecten op Fort de Roovere. Vrijwilligers hebben ‘De Schaft’ gebouwd , de schaftkeet en het informatiecentrum. En er zijn een heleboel mensen en bedrijven uit de regio die in geld of natura bijdragen aan de bouw. De drie grotere aannemers uit de regio, Bergh Bouw, De Nijs-Soffers en natuurlijk De Kok Bouwgroep hebben zich verenigd om de bouw van de toren mogelijk te maken. Ook de provincie Noord Brabant draagt met subsidie bij aan de bouw.

De toren wordt 25 meter hoog, gemeten vanaf het fort, en steekt straks dus 34 meter boven het omringende landschap uit. Het wordt niet alleen een uitkijktoren, maar kan ook fungeren als openluchttheater en binnenin komt een informatiecentrum over de West Brabantse Waterlinie. De constructie wordt een combinatie van hout en staal, en de toren wordt straks gevoed met zonnepanelen die in het gebouw worden opgenomen.

Het wordt een toren die Fort de Roovere nog meer op de kaart gaat zetten!

 

Delen via:      

< Terug naar nieuwsoverzicht