15 februari 2023

Duurzame inzetbaarheid

Op de website van het FNV is een leuke interview gepubliceerd met onze procesmanager Anushka over Duurzame Inzetbaarheid binnen De Kok Bouwgroep. Hieronder vind je het hele interview.

De Kok Bouwgroep is actief bezig met de duurzame inzetbaarheid van de werknemers,

FNV consulenten duurzame inzetbaarheid ondersteunden hen hierbij

Onze consulenten Robert Soeterboek en Ramon Linger begeleidden een bijeenkomst over duurzame inzetbaarheid bij De Kok Bouwgroep. We interviewden procesmanager Anushka over waarom zij aandacht voor dit onderwerp belangrijk vindt.

 

Kun je je kort voorstellen?

Mijn naam is Anushka en ik werk inmiddels 7,5 jaar bij De Kok Bouwgroep. De Kok Bouwgroep is een bouwbedrijf dat zich bezighoudt met nieuwbouw, renovatie en service en onderhoud voor professionele klanten in Zuidwest-Nederland. Ik ben als management assistent begonnen en inmiddels procesmanager. Een hele afwisselende baan waarbij ik kan doen waar ik goed in ben, dat is ook echt zo gegroeid.

Hoe dat bij mij is gegaan, zegt ook wel echt iets over ons bedrijf. Het is een familiebedrijf en dat voelt ook echt zo. Je hebt veel vrijheid (met de daarbij behorende verantwoordelijkheid) in je functie waardoor je veel invloed hebt op jouw eigen persoonlijke ontwikkeling. De Kok is verder een organisatie waar betrokkenheid en persoonlijke aandacht voorop staan. Een stap extra voor elkaar zetten, dat is voor onze collega’s normaal. Die normen en waarden, dat is waarom ik graag voor dit bedrijf werk.

 

Zijn er vaardigheden die je door je hobby’s hebt opgedaan, toepasbaar in je werk?

Ondanks dat ik regelmatig op de bouwplaatsen ben of bij klanten, zit ik toch vaak op kantoor. In mijn vrije tijd sport ik dan ook graag, tennis of fitness. Even je hoofd leeg maken en actief bezig zijn is na drukke dagen erg prettig. Hoewel er geen speciale vaardigheden vanuit mijn hobby’s zijn ontstaan die ik in mijn werk kan toepassen, zijn er wel regelmatig dingen die overlappen. We zijn steeds meer bezig met duurzame inzetbaarheid en gezondheid. Sporten is daar natuurlijk een belangrijk onderdeel van.

Ik vind het dan ook heel leuk om te zien dat collega’s die ook enthousiast zijn over een bepaalde sport, elkaar hierin meenemen. Tijdens onze bedrijfsdag afgelopen jaar hadden we bijvoorbeeld een boksclinic van een van onze uitvoerders die een eigen boksschool heeft. Een andere collega organiseerde een fietstocht en dit jaar staat er nog een door collega’s georganiseerd tennistoernooi gepland.

 

Mensen moeten langer doorwerken en halen daardoor steeds moelijker op een gezonde manier de pensioenleeftijd, hoe gaan jullie daar als bedrijf mee om?

We merken dat veel collega’s bewust voor hun beroep hebben gekozen. Gelukkig, want dat betekent vaak dat ze echt iets doen wat ze leuk vinden. Ik kan me dan wel voorstellen dat het lastig is om je te bedenken dat je dat misschien niet tot je pensioenleeftijd hetzelfde werk kan blijven doen. Zeker als je je nu helemaal top fit voelt. Met die stijgende pensioenleeftijd is het jammer genoeg alleen echt niet altijd haalbaar. En wij vinden het belangrijk dat onze collega’s ook daadwerkelijk van hun verdiende pensioen kunnen genieten. Daarom besteden we er steeds meer aandacht aan. We maken het in ieder geval ook steeds beter bespreekbaar.

Door onze samenwerking met FNV, onze VGM lunches waarbij onze directie op de bouw langsgaat en het onder andere heeft over Duurzame Inzetbaarheid. Maar denk ook aan interne doorgroeimogelijkheden en kennis up to date houden met het nieuwe cursusprogramma. Of de samenwerking met Ayo-care. Collega’s met chronische rugklachten worden daar van hun pijn afgeholpen. Wat de zorgverzekering niet betaalt, vergoedt De Kok Bouwgroep.

 

Wat voor een tools gebruiken jullie om de bouwplaats medewerker zo goed mogelijk te begeleiden?

Onze VGM lunches dragen hier echt goed aan bij. Daar praten we gewoon in een open gesprek over wat er goed gaat en wat er beter kan. Op het gebied van veiligheid, werkorganisatie én duurzame inzetbaarheid. Maar onze bedrijfscultuur is hier de belangrijkste factor in. Onze collega’s helpen elkaar en samen signaleren we op tijd waar we actie moeten ondernemen.

 

Jullie hebben het afgelopen jaar met de FNV samengewerkt op het gebied van Duurzame inzetbaarheid. Hoe kijken jij en het bedrijf daar op terug en zou je het kunnen aanbevelen aan andere bouwbedrijven?

Dit was een hele fijne samenwerking die we graag voortzetten. Op een hele laagdrempelige manier zijn we in gesprek gegaan met een kaartspel waarbij onze collega’s echt aan het denken werden gezet. Het was vooral fijn dat de FNV voor de externe begeleiding zorgde. Nu moet ik wel zeggen dat Robert een hele belangrijke schakel is. Met zijn enthousiasme voor het onderwerp én zijn uitstraling past hij zo tussen onze vaklieden in de keet. Dan is succes gegarandeerd.

Onze or was er ook heel enthousiast over. We kijken daarom nu samen verder hoe we hier een vervolg aan kunnen geven. Ieder bedrijf kan dit zonder moeite of voorbereiding samen met de FNV oppakken. Het kost misschien een uur tijd op de bouwplaats maar je zet mensen echt aan het denken over hun manier van werken en de toekomst. Dat verdien je altijd terug!

 

Waar ben je trots op (als werknemer van De Kok)

We zijn persoonlijk, eerlijk en betrokken en willen oprecht het beste voor onze collega’s, partners en opdrachtgevers. Heeft iemand een probleem, droom of idee? De Kok Bouwgroep denkt hier altijd graag over mee.

 

Waar zie je jezelf over 5 jaar?

Ik vind het belangrijk dat ik mezelf blijf uitdagen en steeds nieuwe dingen leer. Over vijf jaar hoop ik nog steeds in een omgeving te werken met eerlijke en betrokken mensen die voor elkaar klaar staan en samen het beste willen bereiken. Ik word blij van (processen) verbeteren zodat collega’s steeds meer doen waar ze echt goed in zijn en blij van worden.

Werken bij De Kok Bouwgroep?

Bekijk de openstaande vacatures op onze vacaturepagina! Wij zijn onder andere op zoek naar een medewerker projectcommunicatie voor onze vestiging in Oosterhout en een planner/werkvoorbereider service en onderhoud voor onze vestiging in Breda.

Delen via:      

< Terug naar nieuwsoverzicht