De bouwvak zit er weer op, tijd voor een nieuwe ‘In gesprek met…’. Vandaag stellen we onze collega Jeffrey Vos aan je voor, werkvoorbereider op onze vestiging in Breda. Jeffrey is 27 jaar en woont samen met zijn vrouw in Tilburg. In zijn vrije tijd is hij nu vooral nog bezig met klussen in huis, na de vakantie hoopt hij weer te kunnen beginnen met voetballen bij TSV Gudok. Verder reist hij graag, hij heeft de laatste jaren al veel van de wereld gezien.
Waarom Jeffrey gekozen heeft voor een bouwopleiding? Op jonge leeftijd moet je een keuze maken voor een vervolgopleiding, maar hij wist eigenlijk niet goed wat hij wilde. Gebouwen fascineerden hem altijd al: hoe komt zo’n gebouw tot stand, hoe gaat dat proces in zijn werk? Na zijn middelbareschooltijd is hij in Tilburg gestart met de opleiding mbo bouwkunde en later hbo bouwkunde.
Beide opleidingen zijn breed georiënteerd. Je kunt er alle kanten mee uit bijvoorbeeld richting architectuur, maar ook constructie, stedenbouwkunde of aanneming. ‘Tijdens mijn studies heb ik eigenlijk alle smaken van de bouw geprobeerd’. In eerste instantie was Jeffrey vooral geïnteresseerd in het constructief ontwerpen, daarom koos hij voor een minor constructie. Gedurende de minor kwam hij erachter dat dit niets voor hem is. Het ontwerpen van constructies en hoe een constructie in elkaar zit vindt hij interessant, maar het gedetailleerd ingaan op berekeningen niet. Vervolgens heeft hij stagegelopen bij een Bouwmanagement bureau. Ook hier heeft hij kennis kunnen maken met allerlei disciplines. Van calculatie, 3D ontwerpen tot projectbegeleiding, werkvoorbereiding en kopersbegeleiding. Later is hij hier afgestudeerd op BIM.
Na zijn opleiding had hij verschillende mogelijkheden, zo kon hij aan de slag als BIM-modeleur of projectbegeleider. Hij heeft er bewust voor gekozen om te gaan werken als werkvoorbereider, om zo goed mogelijk de techniek van het bouwen te leren. Als werkvoorbereider krijg je van alle facetten van het bouwen iets mee, je leert hierdoor het meeste over het vak. Later kun je dan bekijken waarin je verder wilt ontwikkelen en specialiseren. Dat is ook meteen zijn advies aan studenten die op het punt staan om te kiezen voor een bouwopleiding. ‘Start met een zo open mogelijke blik aan je opleiding. Staar je niet vanaf het begin blind op een bepaalde functie, maar neem te tijd om te ontdekken welke richting je op wilt.’ Verder raad hij iedereen aan te starten als werkvoorbereider om bovengenoemde redenen.
Als werkvoorbereider zorg je ervoor dat het engineeringstraject van alle verschillende onderdelen van een bouw goed verloopt. Ook zorg je ervoor dat alles goed op elkaar afgestemd is zodat alle onderdelen goed op de bouw aankomen. Denk bijvoorbeeld aan de vloeren, de ramen en het dak. Als het ware ben je de verbindende schakel tussen binnen, buiten en externe partijen die meewerken op de bouw. Je zorgt ervoor dat het contact tussen de bouwteamleden, onderaannemers en leveranciers goed verloopt, maar je hebt ook contact met de opdrachtgever en bouwdirectie. Communicatie is dus een belangrijk onderdeel van het werk. Verder houdt een werkvoorbereider zich bezig met het controleren van tekeningen van onderaannemers en leveranciers, het uitwerken van ontbrekende bouwkundige details zoals van de plafonds of fundering. Eigenlijk alles wat tussen wal en schip valt, maar wel uitwerkt moet worden. Daarnaast ben je medeverantwoordelijk voor het bewaken van de planning, de bouwkosten en denk je mee over optimalisaties.
Naast zijn werkzaamheden als werkvoorbereider is Jeffrey met een aantal andere collega’s aan het onderzoeken wat de mogelijkheden in het gebruik van BIM voor de toekomst. Er worden een aantal pilotprojecten gedraaid om te kijken hoe wij hier als aannemer het best mee kom kunnen gaan.
BIM staat voor Bouw Informatie Model of Bouw Informatie Management. Je bouwt een gebouw virtueel voordat je écht gaat bouwen, zodat je het bouwproces en de bouw kunt optimaliseren zoals je wilt. Werken in BIM kan voordelig zijn in het hele traject, van calculatie tot oplevering. Een van de belangrijkste doelen die je ermee kunt bereiken is het reduceren van faalkosten, doordat je knelpunten en problemen al een keer tegenkomt. Daarnaast levert het voordeel op in tijd. Als alle partijen (architect, constructeur, installateur) al vanaf de ontwerpfase in BIM werken dan blijft alle informatie bij elkaar en borduur je verder op de informatie die al in het model staat. Het model zorgt ervoor dat alle informatie samenkomt, hierdoor teken je alleen wat mogelijk is. Waar je normaal gesproken de tekeningen van de verschillende disciplines moet zien samen te brengen.
Inmiddels werkt Jeffrey bijna drie jaar bij De Kok Bouwgroep en is hij bij vier grotere en wat kleinere projecten betrokken geweest bij of verantwoordelijk geweest voor de werkvoorbereiding. Uiteindelijk het resultaat zien van waar je over meedenkt of wat je uitwerkt. ‘Anderen helpen en samen met het projectteam iets goeds maken voor een tevreden opdrachtgever geeft me voldoening’. Daarnaast is het werk heel divers, er komen veel verschillende onderdelen op je pad. ‘Iedere dag is anders!’
Wat Jeffrey weleens lastig vindt in zijn rol als werkvoorbereider is dat je afhankelijk bent van de werkprocessen bij andere partijen. Sommige dingen heb je zelf niet in de hand, dat betekent dat je flexibel moet zijn. Daarnaast heb je te maken met uiteenlopende belangen. Je moet er dan voor zorgen dat het gezamenlijk belang voor iedereen zichtbaar wordt. Als uiteindelijk alles dan bij elkaar komt geeft dat een fijn gevoel.
Eén van de projecten waar Jeffrey het meest trots op is het project ASVZ Lage Weide in Rotterdam. Niet alleen vanwege de omvang van het project en het eindresultaat, maar ook vanwege de manier van werken. De samenwerking en communicatie binnen het projectteam, met de directievoerder en opdrachtgever zijn erg prettig verlopen.
De bedrijfscultuur maakt dat hij zich thuis voelt bij De Kok Bouwgroep. De platte organisatiestructuur, de manier waarop er met elkaar samengewerkt zowel door de collega’s binnen als buiten. Er is ook zeker ruimte voor plezier met collega’s. ‘Wat echt kenmerkend is voor de mensen die bij De Kok Bouwgroep werken, is dat we het beste willen voor de opdrachtgever. We denken niet alleen mee over de techniek, maar ook op andere vlakken. Als ik ergens tegenaan loop waarvan ik vanuit mijn expertise denk dat anders of beter kan, dan geef ik dat aan. Ik zal dan niet klakkeloos overnemen wat er bijvoorbeeld op tekening staat. Zo kan ik als werkvoorbereider ook echt van toegevoegde waarde zijn voor de opdrachtgever’.
Lijkt het je iets om te komen werken bij De Kok Bouwgroep? Bekijk dan snel onze openstaande vacatures!