21 april 2021

In gesprek…

In gesprek Jurgen van Eekelen 

De Kok Bouwgroep is je misschien al wel bekend. Bijvoorbeeld omdat je met ons samengewerkt hebt, je een van onze collega’s kent, je langs een van onze bouwplaatsen bent gereden of omdat je onze opvallende witte bussen ergens hebt zien staan. Maar wie zijn nu eigenlijk de gezichten achter De Kok Bouwgroep en wat doen ze precies?

 

Kennismaken

Vandaag laten we je kennismaken met Jurgen van Eekelen, calculator op onze vestiging in Bergen op Zoom.  Voordat we ingaan op zijn werk kort wat over hemzelf. Jurgen is 37 jaar oud, getrouwd en heeft 3 kinderen. Een zoon van 14, een dochter van 12 en een zoontje van 4. In zijn vrije tijd onderneemt hij graag leuke dingen met zijn gezin. Hij kijkt graag naar voetbal “maar als het weer mag voetbal ik graag zelf.” Verder gaat hij regelmatig een rondje hardlopen.

 

Bekend met alle ‘Takken van sport’

Na de middelbare school is Jurgen de opleiding Bouwkunde gaan doen aan de HTS in Tilburg. Een brede opleiding waar je alle kanten mee op kunt, dus niet specifiek gericht op bouwkosten. Eigenlijk leer je van alles over bouwen. Over het proces, materialen en het maken van bouwtekeningen. “Mijn eerste baan was bij een bouwkundig adviesbureau in Bergen op Zoom. Hier heb ik bijna 10 jaar gewerkt.”  Bij het adviesbureau heeft hij kennis gemaakt met verschillende takken van de ‘bouwsport’: bouwmanagement, bouwkosten, in kaart brengen van bouwtechnische optimalisaties, adviseren over wet- en regelgeving, vergunningsaanvraag en subsidieregelingen etc.

 

Van de opdrachtgevers- naar opdrachtnemerskant

Zes jaar geleden is Jurgen bij ons aan het werk gegaan als calculator. “In de tijd dat ik bij het adviesbureau werkte, werkte ik al regelmatig samen met De Kok Bouwgroep.” Hij was dan betrokken bij de projecten, maar dan vanuit de opdrachtgeverskant. Zij benaderden hem bijvoorbeeld voor het schrijven van een Technische Omschrijving, het in beeld brengen van de bouwkosten of het begeleiden van het bouwproces. “Van alles wat ik deed vond ik het onderdeel bouwkosten het leukst. Doordat ik vaak vanuit het perspectief van de opdrachtgever naar bouwprojecten heb gekeken, heb ik een goed beeld van wat opdrachtgevers écht belangrijk vinden.” Dat is zeker een voordeel nu hij als calculator aan de opdrachtnemerskant zit.

‘Toen ik begon bij De Kok Bouwgroep werd ik meteen goed ontvangen door mijn nieuwe collega’s’. De sfeer tussen de collega’s onderling is goed, dat is voor Jurgen erg belangrijk. Iedereen kent elkaar en staat voor elkaar klaar. ‘Je brengt toch veel tijd door met je collega’s, dus het is fijn als je met plezier samenwerkt.’

 

Calculeren is veelzijdig

Bij een calculator denk je misschien aan een rekenmachine waarmee je berekeningen uitvoert. Maar het vak calculeren houdt veel meer in dan dat. Je brengt de kosten van een bouwproject zo nauwkeurig mogelijk in beeld (vaak op basis van bestek en tekeningen), met als doel het gebouw te realiseren binnen het budget van de opdrachtgever. Je maakt inzichtelijk wie en wat nodig bij het realiseren van het project. Het kan ook zijn dat je vanaf de planvorming bij het project betrokken bent. Je maakt dan een eerste inschatting van de kosten op basis van kengetallen en eenheidsprijzen van referentieprojecten. Het is daarom belangrijk om gevoel te houden bij de markt en kennis te hebben van de actuele bouwkosten. Naarmate het plan meer vorm krijgt, wordt het beeld van de bouwkosten gedetailleerder.

Samen met Richard runt Jurgen de calculatieafdeling in Bergen op Zoom. Ieder is bezig met zijn ‘eigen projecten’, maar er is goed overleg zodat ze beiden op de hoogte zijn van wat er speelt.  “We werken veel met vaste opdrachtgevers, je werkt daarom meestal voor de opdrachtgevers die je goed kent.” Daarnaast heeft ook ieder zijn eigen voorkeur, zo vindt Jurgen het bijvoorbeeld leuk om betrokken te zijn bij bouwteamprojecten. Bij De Kok Bouwgroep krijg je ook de ruimte om je functie uitgebreider te maken en mee te denken in allerlei fases van de bouw.

 

“In bouwteam werken kan ik mijn ei kwijt”

Het meeste energie haalt Jurgen uit bouwteam projecten. “Je kunt meedenken over hoe je het project realiseert binnen het budget, de functionaliteiten en het onderhoud/beheer van het gebouw. Er is ruimte voor opties, alternatieven, tips of slimmigheidjes die wij vanuit onze uitvoeringsexpertise kunnen aandragen. Die mogelijkheid heb je bij een uitgewerkt plan niet.” Als aannemer breng je je expertise op gebied van bouwkosten en uitvoering in het voortraject in, hierdoor kun je al snel een realistisch beeld geven van de kosten en uitvoeringstechnische zaken tackelen. “We brengen de onmogelijkheden in het ontwerp en de financiële consequenties van bepaalde keuzes in beeld.” Een project wat in bouwteam uitgewerkt is, is Nieuw Altere in Halsteren. In de zomer van 2019 is het traject gestart en in oktober 2020 is de bouw van fase 1 van start gegaan.

 

Vaardigheden en eigenschappen

Er zijn een aantal vaardigheden en eigenschappen die goed van pas komen als je calculator bent. Zo heb je contact met opdrachtgevers, onder aannemers en leveranciers, het is dus fijn als je sociaal vaardig bent en goed kunt samenwerken.  Verder is stressbestendigheid een goede eigenschap. ‘We hebben veel te maken met deadlines en zelf heb je geen invloed op wanneer er aanvragen binnenkomen, hierdoor spelen er vaak meerdere dingen tegelijk.’

 

Trots op het project in Kruiningen

“Een van de projecten waar ik het meest trots op ben is het project voor Lamb Weston Meijer in Kruiningen. De fabriekshal hebben we samen met de opdrachtgever geëngineerd. Het is een bedrijf wat voedsel maakt, zij stellen hogere eisen stellen aan veiligheid, kwaliteit en bijvoorbeeld procesbeheersing. Het is mooi om mee te krijgen hoe de denkwijze van zo’n organisatie is. Het project is inmiddels gerealiseerd en de fabriek draait”.

 

 

 

 

 

Delen via:      

< Terug naar nieuwsoverzicht