23 juni 2017

Maak kennis met..

Vanuit Bouwkring Brabant-West kwam pas geleden de vraag of onze directeur Robbert van de Sande misschien mocht worden geïnterviewd. Leuk om eens wat beter kennis te maken met alle leden, vertelde Chiel Bierkens. Dat vonden wij zelf ook! Lees hieronder het hele interview.

De Kok Bouwgroep, beter dan goed!

In de prachtige villa annex kantoor van De Kok Bouwgroep aan de Westersingel in Bergen op Zoom gaan we voor een artikel op onze Facebook bedrijfspagina in gesprek met directeur Robbert van de Sande. Bij mijn arriveren is hij nog in bespreking, maar de korte wachttijd wordt al snel gastvrij veraangenaamd met een kop lekkere koffie.

Na zijn afgeronde MTS-opleiding in 1994 ging Robbert bij De Kok Bouwgroep werken en doorliep achtereenvolgens de  functies van werkvoorbereider, uitvoerder en projectleider. Met enkele collega`s gaf hij ook gestalte aan de serviceafdeling onderhoud.

De in Tholen woonachtige Robbert, die in januari 2014 tot directeur werd benoemd, benadrukt dat open- en eerlijkheid voor hem belangrijke waarden zijn en hij vraagt dat ook van zijn medewerkers.

Het ambitieuze bedrijf dat al meer dan 90 jaar bestaat heeft vestigingen in Bergen op Zoom, Breda en Oosterhout met een totale omzet tussen 45 en 50 miljoen euro. Het werkgebied ligt niet alleen in Zuidwest Nederland maar ook in Zuid-Holland (beneden Rotterdam) en Zeeland met uitzondering van Zeeuws Vlaanderen.

De activiteiten richten zich op de gebieden van nieuwbouw, renovatie en service & onderhoud en dan  uitsluitend op de zakelijke markt, waarin zij voor de opdrachtgever aansturen op een langdurige relatie met bouwen, onderhouden en na lange tijd renoveren. Het bedrijf ontwikkelt zich graag met eigen concepten en pilots, zoals recentelijk in het kader van de Wet Kwaliteitsborging.

In de onderneming wordt een transparante manier van samenwerken gehanteerd en een onderlinge persoonlijke betrokkenheid gestimuleerd tussen de medewerkers, het bedrijf en haar relaties. Voor het onderhouden van een constructieve relatie is het leren, kennen en binden van zijn klanten, partners, medewerkers en maatschappij een must geeft Robbert aan.

Wat zijn bedrijf sterk maakt is de mix tussen jonge- en ervaren vaklieden. Van elkaar leren en communiceren zijn de belangrijke ingrediënten om tot een goed samenspel te komen. De leeftijdsgrens van de ongeveer 160 medewerkers ligt gemiddeld op ongeveer 40 jaar.

Robbert vindt het erg belangrijk dat zijn medewerkers plezier hebben in hun werk omdat dat zich vertaalt in productieve prestaties want zegt hij lachend, “er moet wel een boterham worden verdiend”.  Voor hem maken de medewerkers het verschil bij bouwprojecten. Daarom is het belangrijk de juiste en gemotiveerde mensen beschikbaar te hebben die processen voorbereiden, leiden en realiseren. Door vroegtijdige inbreng van de kennis van de door ervaring en opleiding gevormde werknemers wordt de meest vloeiende uitvoering verkregen.

Door het uitbesteden van specialistische diensten, werkzaamheden en producten zijn er in de loop van de jaren duurzame relaties ontstaan met bedrijven die de bedrijfsvisie op vakmanschap delen. Bij elk project worden de onderdelen ‘People, Planet & Profit’ in overweging genomen. Niet alleen duurzaamheid staat hoog in het vaandel, maar ook veiligheid en kwaliteit zijn een prioriteit.

Gevraagd naar veranderingen in de Bouw geeft hij aan dat er in de loop van de tijd niet alleen meer prefab is gekomen, maar dat er ook steeds meer verantwoording bij de aannemer is komen te liggen, niet alleen in de uitvoering, maar ook ten aanzien van het ontwerp. Bij zijn bedrijf wordt 40% van de opdrachten verkregen uit aanbestedingen en 60% wordt gebouwd met ontwerp en/of Bouwteam.

Hij spreekt zijn zorg uit over het feit dat aanneemsommen steeds minder passen bij de budgetten van opdrachtgevers en de dreigende personeelstekorten bij zijn partners. Ook de levertijden en leveringen van bouwproducten geven hoofdbrekens.

De toekomst ligt volgens hem -zeker voor wat betreft de onderhoudsmarkt- steeds meer in strategische samenwerking met andere ketenpartners, waaronder collega-aannemers, installateurs en zelfs opdrachtgevers.

Robbert laat me het geïntegreerde en efficiënte voertuig volg- en registratiesysteem track-and-trace zien voor zijn bedrijfswagens (zie foto).  De werknemers zijn hierover enthousiast en veel minder tijd kwijt aan het verrichten van handmatige en dus foutgevoelige administratieve handelingen.

Hoewel door de crisis veel bouwvakkers uit de branche verdwenen zijn heeft het bedrijf nog geen moeite om het natuurlijk verloop op te vangen.  Robbert is er echter van overtuigd dat het tekort aan vaklieden wel een groot probleem gaat worden. Om de interesse voor het “Bouwvak”” te stimuleren werden recentelijk ondermeer in Steenbergen  promotionele activiteiten ondernomen, niet alleen voor de leerlingen van groep 8 van de basisscholen, maar ook voor de leerlingen van de eerste klas VMBO (Voorbereidend Middelbaar Beroeps Onderwijs) en tweede klas MBO (Middelbaar Beroepsonderwijs).

Robbert noemt het belangrijk dat er onderzocht wordt of de broodnodige instroom van vaklieden voor de bouw verkregen kan worden bij de Statushouders. Momenteel worden er oriënterende gesprekken gevoerd met Bouwmensen Zuidwest, BZW (Brabants Zeeuwse Werkgeversvereniging) en de gemeente Bergen op Zoom over de wijze waarop dit het best kan worden aangepakt. Het ligt in de bedoeling om voor deze mensen voorlichtingsbijeenkomsten te organiseren voor bouwbranche, installatiebranche en de administratieve sector. Robbert benadrukt dat ook zijn collega`s bij de werving betrokken zullen worden omdat de nodige aanwas ook voor hun bedrijfsvoering van belang kan zijn.

Trots is Robbert op de onlangs gehouden pilot Kwaliteitsborging met Wooncorporatie Stadlander en de gemeente Steenbergen. De Kok Bouwgroep sprong in het gat en bouwde in de geest van de nieuwe wet zeventien levensloopbestendige en nul-op-de-meter woningen in het project Nieuw Eeckelenbergh aan de Kruitweg in Steenbergen. Het project kreeg veel en ook landelijke belangstelling. De opgedane ervaringen zullen zeker van pas komen in de toekomst.

De collegialiteit is volgens hem in de loop van de jaren duidelijk verbeterd, maar kan nog een stuk beter. Belangrijk vindt Robbert dat iedereen zijn boterham kan verdienen en dat moet ook met een aantrekkende bouwmarkt zeker lukken.

Ondanks dat zijn bedrijf erg veel tijd opslokt van zijn vrije tijd is het voor Robbert belangrijk om een bijdrage te leveren aan de samenleving waarin we wonen. Daarom heeft hij een bestuursfunctie bij een basisschool; zit in de ledenraad van de Rabobank Oosterschelde en is lid van de werkgroep binnenstad Tholen om dit meer aanzien te geven.

Voor Robbert is werken een zekere vorm van hobbyisme. Naast dat hij graag op de golfbaan staat bezoekt hij ook met plezier de voetbalwedstrijden van zijn drie voetballende zoons bij Tholense Boys, die hij gekscherend 3 aannemers in wording noemt. Hoewel hij zijn zonen vrij laat in hun beroepskeuze wil de oudste zoon in ieder geval Bouwkunde gaan studeren.

De Kok Bouwgroep is lid van onze Bouwkring en  Robbert spreekt zijn tevredenheid uit over de activiteiten van Bouwkring, vooral wanneer bijzondere culturele onderdelen in het programma zijn opgenomen.

Collegialiteit vindt hij zeer belangrijk en in dat licht ziet hij het als een prima doelstelling dat de Bouwkring zich inspant om deze te bevorderen. Bijzonder tevreden is hij over de bedrijfspagina van de Bouwkring op Facebook en de periodieke updates van selecties van deze pagina via de email die hij allemaal leest.

De klok tikt en een nieuwe afspraak roept. Bij het verlaten van het pand vraag ik aan Robbert waarom alle deuren in het kantoor open staan. Met een glimlach merkt hij op dat dit inherent is aan de gevoerde openheid en transparantie in zijn bedrijf.

Typisch Robbert, nuchtere kijk op zaken en met twee benen op de grond blijven staan, ontspannend als het kan en een harde zakenman als het moet.  Uit het goede aannemershout gesneden en met een modern bedrijf dat voorbereidt is op de toekomst.

Door Chiel Bierkens, Bouwkring Brabant-West

 

https://www.facebook.com/bouwkringbrabantwest/

Delen via:      

< Terug naar nieuwsoverzicht