27 november 2018

Monitoring net zo belangrijk als een goede schil

Bij het energetisch verbeteren van een bestaande woning of het realiseren van een BENG of Nul Op de Meter concept is bewustwording en betrokkenheid van bewoners van groot belang om het energiezuinige concept te laten slagen. Het snel en gemakkelijk kunnen inzien van het verloop van de energiestromen is daarbij erg belangrijk. Het wonen in zo’n duurzame woning met een warmtepomp, lage temperatuur verwarming en alleen vloerverwarming is nu eenmaal anders dan een woning of appartement met de standaard C.V. installaties die we gewend zijn.

Het goed informeren van bewoners, al voor en tijdens het bouwproces én het ontwikkelen en stimuleren van bewustwording is cruciaal. De praktijk heeft uitgewezen dat bewoners hierdoor verstandiger met hun energie omgaan en minder verspillen. Het monitoren van het verbruik kan soms zelfs tot 8% reductie opleveren. Daar dienen we bewoners dan ook de juiste instrumenten voor in handen te geven. Gebruiksvriendelijk, helder en makkelijk toegankelijk.

Onze installatiepartner P.Jansen Installatietechniek heeft daarom een fabricaat onafhankelijke app ontwikkeld waarop bewoners zelf kunnen inloggen om hun persoonlijke verbruik in te zien op een zeer gebruiksvriendelijke manier. Tijdens ons eerste gezamenlijke NOM project Nieuw Eeckelenbergh is deze app uitgebreid getest en doorontwikkeld. Een jaar later staan vrijwel alle woningen ‘in het groen en kijken sommige bewoners zelfs iedere dag om hun warm tapwater gebruik van de dag te controleren. Het mooie aan deze app is dat er rekening wordt gehouden met de seizoenen. In de winter gebruik je meer energie terwijl er in de zomer juist meer wordt opgewekt. In de app zien bewoners precies wat ze ‘mogen’ verbruiken op het juiste moment. Ook in andere projecten wordt ons monitoringssysteem inmiddels met succes en in volle tevredenheid toegepast.

We werken met energiebundels zodat bewoners in één oogopslag kunnen zien of hun energieconsumptie in de pas loopt met de verbruiken waarop het concept is gebaseerd. Door middel van meters zoals te zien op de foto’s zien bewoners gelijk of ze in het ‘groen’ staan.

Wat kunnen bewoners inzien?

–           Het momentele elektra verbruik;

–           De ingekochte of terug geleverde hoeveelheid energie van vandaag en dit jaar

–           De opbrengst van de zonnepanelen van vandaag en dit jaar

–           Het huishoudelijk energieverbruik van vandaag, deze maand en dit jaar

–           Het warm tapwater verbruik van vandaag, deze maand en dit jaar

–           Het gebouw gebonden verbruik van vandaag, deze maand en dit jaar.

De app, genaamd NulOpdeMeter.Online is zowel via de appstore van Apple of Google Play van Android te downloaden. Geen smartphone of tablet? Geen probleem! De gegevens zijn ook via een reguliere website te bekijken. Iedere bewoner ontvangt een eigen gebruikersnaam met uniek wachtwoord om toegang te krijgen tot de gegevens van hun eigen woning. De benodigde techniek die zorgt voor de bovenstaande weergave van de parameters werkt met standaard meters, pulstellers en dataloggers. De data worden verzonden naar een datacenter, alwaar ze dusdanig bewaard worden dat privacy gewaarborgd is. De data en de adresgegevens worden versleuteld los van elkaar bewaard, en via een transcript gekoppeld.

Uiteraard krijgen bewoners een persoonlijke en uitgebreide uitleg zodat ze zelf aan de slag kunnen met de app en kunnen genieten van hun energiezuinige woning.

 

Delen via:      

< Terug naar nieuwsoverzicht