Leerlingen
13 december 2023

Opleiden leerlingen

Samen bouwen aan de toekomst!

Afgelopen week zijn er 3 leerlingen gestart op onze bouwplaats in Rucphen. We vinden het leuk om daar wat meer aandacht aan te besteden. Want waarom is het goed om leerlingen op te leiden als bedrijf? Hoe gaat het precies in zijn werk? Wat zijn de ervaringen van de leerlingen zelf? Waarom zou je als jongere moeten kiezen voor de bouw? Hoe is het opleiden geregeld bij De Kok Bouwgroep? Met welke opleidingsbedrijven werken wij samen? De komende tijd nemen we je hierin mee. Houd onze website en social media dus goed in de gaten.

 

De uitdaging

Bedrijven in de bouw- en infra sector staan al jaren voor een grote uitdaging als het gaat om het aantrekken en opleiden van jongeren en het behouden van vakmensen. En deze uitdaging wordt de komende tijd niet kleiner. Het economisch instituut voor de bouw (EIB) verwacht voor 2021 namelijk een krimp voor de sector een krimp voor de bouw- en infra sector. Onder andere de Coronacrisis, de stikstof- en PFAS-problematiek hebben een negatieve impact op de werkgelegenheid.

Hoewel we in een economisch onzekere tijd zitten, is het van groot belang dat opleidingsbedrijven toch blijven opleiden. Want straks hebben we ze heel hard nodig, goed opgeleide vakmensen! Er wordt dan ook van alles gedaan om het opleiden van leerlingen aantrekkelijker te maken voor bedrijven en jongeren enthousiast te maken voor de bouw en infra. Zo is er door de Cao-partijen een stimuleringsregeling BBL afgesproken en is Bouwend Nederland samen met opleidingsbedrijven, scholen en regionale initiatieven onlangs de campagne ‘Je gaat het maken in de bouw en infra’ gestart voor jongeren én zij-instromers.

 

Waarom opleiden?

Er zijn genoeg redenen te benoemen, waarom het goed is om als bouwbedrijf te investeren in het opleiden van leerlingen.

Het is leuk;

– Je levert actief een bijdrage aan aanwas van vakmensen voor de bouw;
– Je draag bij aan de kwaliteit van leerlingen, de juiste vertaalslag van theorie naar praktijk;
– Binding met toekomstig personeel, leerlingen blijven vaak plakken;
– Je houdt contact met opleiders en kunt bijdragen aan de kwaliteit van het onderwijs;
– Je blijft goed de hoogte van ontwikkelingen in het onderwijs
– Het houdt je scherp en zorgt ervoor dat je met een kritische blik blijft kijken naar je bedrijf, dat biedt kansen voor ontwikkeling en verbetering binnen je bedrijf;
– Financieel voordeel, bijvoorbeeld subsidies.

 

Hoe werkt het?

Wil je als bedrijf met leerlingen werken dan zijn daar wel een aantal regels aan verbonden. Zo mogen ze niet aan het werk als uitzendkracht, maar moeten in dienst zijn bij een SBB erkend leerbedrijf. Dus, ofwel bij het opleidingsbedrijf of bij een bedrijf. Kies je er als bedrijf voor om de leerling zelf in dienst te nemen, dan doe je dat voor de duur van de opleiding.

Het SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) verstrekt de erkenning. Dat gaat natuurlijk niet zomaar, je moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Een vereiste is, dat je leerlingen een goede en veilige werkplek biedt. Dat wil zeggen dat ze echt aan de slag gaan met de processen en werkzaamheden die horen bij het beroep en de opleiding. Daarnaast hoor je een leermeester (praktijkopleider) aan te stellen die bekend is met opleidingseisen en die de leerlingen op de bouwplaats opleidt en begeleidt. Verder dien je bereid te zijn om met de opleider en het SBB samen te werken en akkoord te gaan met een vermelding op stagemarkt.nl (website waar mbo-leerlingen een leer- of stageplek zoeken).

Mbo-leerlingen zijn verplicht om het praktijkdeel van hun opleiding te volgen bij een erkend leerbedrijf. Dit ligt vast in de wet. Je hebt BOL- (school en stage) en BBL-opleidingen (werken en leren) op 4 niveaus. Vanaf de start van de opleiding combineren BBL’ers werken en leren, ze werken 3 à 4 dagen in de week en gaan 1 à 2 dagen naar school. Er zijn opleiders die een match tussen het leerbedrijf en de leerling verzorgen, maar het kan ook zijn dat je als leerling zelf op zoek moet bijvoorbeeld via stagemarkt.nl.

 

Samenwerkingen met opleidingsbedrijven

De Kok Bouwgroep werkt onder andere samen met BouwSchool Breda en Bouwmensen. Volg je hier een BBL-opleiding tot bijvoorbeeld Metselaar, Timmerman of Tegelzetter, dan kom je gedurende de opleiding bij hen in dienst. Voor de dagen dat leerling werknemers bij het leerbedrijf aan het werk zijn krijgen ze een salaris conform de bouw CAO. We huren de leerlingen die bij ons aan de slag gaan in en betalen voor de gewerkte uren een vast  tarief aan BouwSchool Breda/Bouwmensen. Gedurende de hele opleiding krijgen ze persoonlijke begeleiding van een ervaren leerling coördinator/begeleider en leermeester.

Voordelen

Het samenwerken met een opleidingsbedrijf heeft voor ons een aantal voordelen:

– De leerlingen zijn niet bij ons in dienst, dus geen risico;
– Ziekte en verzuimdagen hebben voor ons geen financiële consequenties;
– Begeleiding en salarisadministratie wordt geregeld;
– Opleider ondersteunt de leermeester bij het opleiden van de leerling;
– We kunnen zelf invloed uitoefenen op de kwaliteit van de leerling;
– Na het afronden van de opleiding is het mogelijk om de leerling in dienst te nemen.

Benieuwd waar je als leerling zoal aan de slag gaat? Bekijk onze projectenpagina’s: nieuwbouw, renovatie, service & onderhoud.