Als familiebedrijf dat al bijna 100 jaar bestaat, willen we écht van betekenis zijn voor de omgeving waarin we werken. De vraag die we ons gesteld hebben is: ‘waar kunnen wij als De Kok Bouwgroep een verschil maken?’
Op verschillende manieren proberen we een positieve impact te hebben. Bijvoorbeeld door onze afvalstromen te verminderen/te recyclen. Het meest voor de hand liggend is natuurlijk het reduceren van afval op de bouwplaatsen en het recyclen of hergebruiken van bouwmaterialen. Iets waar je minder snel aan denkt, maar waar we een behoorlijke impact mee kunnen maken is het recyclen van onze werkkleding.
Met ruim 180 medewerkers in vaste dienst kun je je voorstellen dat het jaarlijks om behoorlijke aantallen gaat. Zo hebben we in 2020 ruim 147 werkbroeken en 718 T-shirts/truien afgenomen, vertaalt naar kilo’s is dat ruim 285 kg. Het is algemeen bekend dat de kledingindustrie één van de meest vervuilende industrieën is. Vaak wordt kleding geproduceerd in landen waar (bijna) geen regelgeving en toezicht is op gebied van afvalverwerking, het lozen van afvalwater of de arbeidsomstandigheden.
Wist je bijvoorbeeld dat er voor de productie van één spijkerbroek gemiddeld 8.000 liter water nodig is? Ter vergelijking, in Nederland gebruiken we per persoon gemiddeld 120 liter per dag (bron drinkwater platform). Dat staat dus gelijk aan het waterverbruik voor 66 dagen! Daarnaast is de industrie verantwoordelijk voor 10% van de totale jaarlijkse wereldwijde (ca. 49,3 miljard ton) CO2-uitstoot. Een spijkerboek, T-shirt en paar sneakers kost al zo’n 63 kg aan CO2 (bron Greensand).
We vinden het daarom belangrijk dat we weten waar onze werkkleding vandaan komt en dat er niet meer in de pakketten zit dan nodig, zodat we verspilling zoveel mogelijk tegengaan. Samen met onze vaste partner Van de Avert (Bergen op Zoom) hebben we voor onze vaklieden een maatwerk kledingpakket samengesteld met comfortabele werkkleding van hoge kwaliteit in de juiste kleurstelling, veiligheidsschoenen en persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s).
De Kok Bouwgroep kiest voor de duurzaam geproduceerde werkkleding van HAVEP. Een bedrijf wat heel erg ambitieus is als het gaat om groen ondernemen en dit thema in de gehele bedrijfsvoering heeft doorgevoerd. Zo hebben zij voor 2025 het doel gesteld om 90% van al hun kleding circulair te produceren.
Om te kunnen garanderen dat de producten die zij leveren duurzaam geproduceerd worden beheren zijn zelf de hele keten, van de grondstoffen tot eindproduct. HAVEP beschikt over eigen fabrieken en ateliers zo kunnen ze erop toezien dat de productie op milieuvriendelijke manier en onder de juiste arbeidsomstandigheden gebeurt. Naast het leveren van producten bieden zij ook een aantal duurzame diensten aan zoals de ‘Care & Repair-service’, de ‘Collect & Recycle-service’ en ‘Analyse & Advies’ op gebied van groen ondernemen.
Hoewel we in Nederland jaarlijks veel textiel inzamelen verdwijnt het grootste deel bij het restafval. Een gemiste kans want veel kan hergebruikt of gerecycled worden en van alle afvalstromen levert dit de grootste CO2-besparing op (bron One World). Dat terwijl op veel plaatsen in heel Nederland textielcontainers staan waar kleding, schoenen en huishoudtextiel ingeleverd kunnen worden. Nog bruikbare spullen kun je naar de Kringloopwinkel brengen, ook zijn er goede doelen die een aantal keer per jaar oude kleding inzamelen aan huis. Dit willen we vooral stimuleren.
Inzameling was voor werkkleding tot op heden nog niet gebruikelijk. Door de logo’s op de kleding kun je dit niet bij de ‘normale’ inzamelpunten inleveren. Via de Collect & Recycle service die HAVEP aan al haar dealers aanbiedt is het nu mogelijk onze werkkleding, schoenen en PBM’s een tweede leven te geven. Dit werkt als volgt. Voor een vast bedrag per kilo haalt HAVEP de ingezamelde spullen op, ze sorteren dit en zorgen ze voor een hoogwaardige recycle oplossing. Aan de hand van de ingeleverde kilo’s krijgen we een factuur. Verder krijgen we een transparante rapportage over de ingeleverde werkkleding. Hierin staat bijvoorbeeld het aantal kilo’s aan ingeleverde materialen, ook kun je hierin precies zien waar alle kleding naar toe gaat.
Voor alle ingezamelde materialen wordt een hoogwaardige recycle oplossing gezocht. Materialen die nog in (relatief) goede staat zijn worden hergebruikt. Denk daarbij aan kleding of schoenen. Verder zijn er verschillende mogelijkheden voor recycling. De vezels van gebreid materiaal halen ze uit elkaar en hiervan spinnen ze nieuwe garen. Met deze garen maken ze vervolgens nieuwe producten. De vezels van geweven materiaal krijgen een nieuwe functie als isolatie- of vulmateriaal. T-shirts en truien die niet geschikt zijn voor recycling krijgen een nieuwe functie als poetsdoek in de schoonmaak-, auto-, en algemene industrie. Alle niet herbruikbare materialen, verwerken ze tot hoogcalorische brandstofkorrels voor ovens van de cement- en kalkindustrie. Niet verdwijnt dus bij het afval!
Benieuwd naar onze MVO activiteiten? Bekijk onze actueelpagina!