12 mei 2021

Samen bouwen aan de nieuwe generatie vakmensen 

Bouwen, een mooi én belangrijk vak

Steeds minder mensen kiezen voor een baan in de bouw of techniek en steeds minder jongeren kiezen voor bouwkundige en technische studies. En dat terwijl de bouw- en technieksector schreeuwen om vakmensen. Wij lopen ook tegen dit probleem aan. Het is lastig om goede vakmensen te vinden die écht bij onze organisatie passen. Dat is jammer want we hebben een mooi én belangrijk vak! Hier willen we verandering in brengen.

We kunnen rustig afwachten tot de een nieuwe lichting bouwtalenten zich vanzelf meldt, maar dat doen we niet. Bij De Kok Bouwgroep vinden we het belangrijk en zien we het ook als onze verantwoordelijkheid om ons vak actief te promoten. We willen ons enthousiasme en onze passie voor bouwen overbrengen op jongeren en zij-instromers en hen laten zien dat het zeker de moeite waard is om te kiezen voor de bouw.

 

Kwaliteit, continuïteit en behoud van vakmensen in de regio

Het opleiden van leerlingen is iets wat we altijd al hebben gedaan. Waarom? Dat heeft verschillende redenen: borgen van kwaliteit, zorgen voor continuïteit en behoud van vakmensen in de regio.

Allereerst kwaliteit. Onze standaard ligt hoog en dat houden we graag zo. Ons uitgangspunt is steeds de hoogst haalbare kwaliteit te leveren tegen een redelijke prijs. Als we zelf onze kennis en kunde overbrengen op de nieuwe generatie vakmensen, dan zijn we er zeker van dat ze volgens onze kwaliteitsnormen leren werken. Zo houden we onze kwaliteitsstandaard hoog. Daarnaast zorgen we met het opleiden van leerlingen voor continuïteit. Inmiddels bestaan we bijna 100 jaar en daar willen we zeker nog 100 jaar aan vast te plakken, maar wel met mensen die écht bij onze organisatie passen. Vakmensen uit de regio. We hebben veel mensen in dienst die bij ons zijn gestart als leerling en die (lang) bij ons blijven. Een mooi voorbeeld is onze tegelzetter Glen, hij wil nu zelf ook leermeester worden. Door te investeren in opleiding, zorgen we als het ware van een continue instroom van vakmensen.

 

Samen bouwen aan de nieuwe generatie vakmensen 

We werken al jaren intensief samen met Bouwschool Breda en Bouwmensen Zuidwest. Je kunt wel zeggen dat het onze gezamenlijke ambitie is, om jongeren en zij-instromers enthousiast te maken en opleiden voor de bouw.

Jaarlijks plaatsen we 7 à 8 leerlingen, het doel is om dit te verhogen naar 10. Het gaat dan met name om leerling timmermannen en tegelzetters. Leerlingen van de Bouwschool of Bouwmensen krijgen de kans om het praktijkdeel van hun opleiding bij ons te doorlopen. Dit onder begeleiding van een gecertificeerd leermeester. Voor de periode van de opleiding krijgen leerlingen een arbeidscontract bij de Bouwschool of Bouwmensen. We ‘lenen de leerlingen in’ voor de uren dat ze bij ons op een project werken en daarvoor betalen we een vast tarief. Dit is een afspraak die er eigenlijk tussen alle bouwbedrijven is. Zo ontstaat er geen concurrentie en blijven we allemaal aan hetzelfde doel werken: kennis en kunde in de regio houden.

Binnen De Kok Bouwgroep hebben we nu 10 leermeesters en een aantal vaklieden zal binnenkort starten met cursus. Iedereen die het leuk vindt om zijn vakkennis over te brengen op anderen krijgt bij ons de kans om de cursus tot leermeester te volgen. In deze driedaagse cursus leer je hoe je leerlingen goed begeleidt en hoe je hun vorderingen beoordeelt. Na het succesvol afronden van de cursus ontvang je het leermeestercertificaat en een leermeesterpas. Vervolgens moeten zij iedere twee jaar een nascholingscursus volgen om de certificering te behouden.

 

Wat doet een leermeester precies?

Onze leermeesters begeleiden en beoordelen leerlingen die een beroepsopleiding in de bouw volgen in de beroepspraktijk, dus op de bouwplaats. Zij monitoren de voortgang van de leerlingen, houden gesprekken en beoordelen hun beroepsvaardigheden in de praktijk. De kneepjes van het vak leer je van een ervaren leermeester.

 

Leerling bij De Kok Bouwgroep, hoe gaat dat in zijn werk?

Het begint met een kennismakingsgesprek met de leermeester. We vinden het belangrijk dat er langs beide kanten een klik is. Volgens ons is dat een keiharde voorwaarde om een leertraject tot een succes te maken, want je brengt samen veel tijd door op het werk!

Start je bij ons als leerling dan wordt je vanaf het eerste moment gezien en gewaardeerd als collega. Het is helemaal niet erg als je nog niets kunt, je moet ergens beginnen. Het belangrijkste is, dat je enthousiast en gemotiveerd bent. Dat je echt wilt leren hoe je kwalitatief goed werk levert. Met jou gaan we kijken hoe we jouw kwaliteiten en talenten het beste kunnen benutten. Ook denken we graag met je mee over je toekomstige carrière pad. Zo is er een leerling die inmiddels een paar jaar klaar is met school en richting de functie van Voorman wil doorgroeien.

Je kunt je voorstellen dat het opleiden van leerlingen een behoorlijke investering vraagt in tijd en in geld. Dat hebben we er graag voor over, maar we willen wel investeren voor de lange termijn. Met uiteindelijk als doel leerlingen na hun opleiding een baan aan te bieden. Inmiddels hebben we al heel veel leerlingen een dienstverband kunnen aanbieden.

Zie jij het zitten om bij ons aan de slag te gaan als leerling? Neem dan contact op met Anushka via info@dekokbouwgroep.nl of bel 0164-28 11 00. Op dit moment hebben we twee plaatsen beschikbaar op ons nieuwbouwproject Ravesteynplein in Vlissingen!

Delen via:      

< Terug naar nieuwsoverzicht