2 oktober 2023

Uitwisseling met Duitse leerling

Momenteel hebben we een uitwisselingstraject met een Duitse leerling. Ferdinand Degler werkt/loop drie weken mee op het nieuwbouwproject Onder de Populier in Bergen op Zoom bij onze uitvoerder Ad.  Hij is 21 jaar, komt uit Lüneburg Duitsland en hij zit in het derde jaar van de timmeropleiding aan de Handwerkskammer in Lüneburg. Ferdinand is sportief. Hij wielrent graag en voetbalt graag. Verder is hij graag bezig met zijn huisdieren.

Bij De Kok Bouwgroep leiden we jaarlijks circa 10 leerlingen op en we zien ook een toename in het aantal stagiaires. Een uitwisseling met een buitenlandse leerling die een beroepsopleiding volgt is nieuw voor ons. Ferdinand werkt mee met onze timmermannen, met name in het aftimmerwerk. Het bevalt hem erg goed bevallen. Vooral de onderlinge sfeer tussen de collega’s en hoe behulpzaam iedereen is. Onze collega’s vinden dat ook dat hij goed in het team past. Cultuurverschillen zijn eigenlijk niet merkbaar. In eerste instantie merk je weinig verschil tussen een Nederlandse en Duitse leerling.

Je verwacht dat het beroep timmerman in Duitsland hetzelfde inhoud als hier. Toch zit er een groot verschil in. In Duitsland werk je als timmerman alleen met hout vertelt Ferdinand. Hij timmert ’thuis’ alleen in de ruwbouwfase, voor het aftimmerwerk wordt een ander bedrijf ingehuurd. In Nederland is het werk veel breder/afwisselender. Dat vindt hij vooral leuk. Ad geeft aan dat de communicatie tussen hen soms wat lastiger was vanwege de taal, maar met collega’s die goed Engels spreken gaat dit goed. Al met al ervaren wij de uitwisseling ook als heel positief ervaren. Het is leuk om meer te weten over hoe bouwen er in een ander land aan toe gaat en om te ontdekken waar de verschillen zitten.

Op de vraag of hij andere buitenlandse leerlingen zou aanraden een uitwisseling te doen, geeft Ferdinand een duidelijk antwoord. “Zeker doen, je leert er heel veel van. Je ziet verschillende aanpakken/werkwijzen dit geeft weer andere inzichten en je leert andere bedrijven kennen.” Als het goed is rondt hij volgend jaar zijn opleiding af, daarna wil hij aan de slag als timmerman.

Wil je aan de slag als leerling bij De Kok Bouwgroep? Op onze vacaturepagina lees je onder ‘Erkend leerbedrijf’ hoe dit precies in zijn werk gaat.

Delen via:      

< Terug naar nieuwsoverzicht