De Bewust Veilig-dag zou op woensdag 18 maart aanstaande plaatsvinden. In verband met de ontwikkelingen omtrent het Coronavirus roept de organisatie van de Bewust Veilig-dag alle deelnemers op de activiteiten uit te stellen. Wij handelen hier dan ook naar.
Normaal gesproken staan wij op deze dag, met nog 400 andere deelnemende organisaties, extra stil bij de veiligheid op de werkvloer. Dit omdat er in de bouw regelmatig ongevallen gebeuren, die in een aantal gevallen zelfs een dodelijke afloop hebben. In dit bericht besteden wij toch alvast aandacht aan de nationale dag van de veiligheid.
Bewust veilig is een initiatief van Bouwend Nederland, Techniek Nederland, OnderhoudNL, Aannemersfederatie en CUMULA. Deze dag is in het leven geroepen omdat iedere werknemer aan het eind van de werkdag gezond en veilig naar huis moet kunnen. En dat niet alleen. Zij horen ook fit en gezond met pensioen te kunnen gaan. Dat is zowel in het belang van de werkgevers als de werknemers!
Tijdens de Bewust Veilig-dag zullen we extra stilstaan bij veiligheid, hiervoor hebben wij een speciaal programma samengesteld. Al onze uitvoerders verzorgen dit programma voor hun team op de bouwplaats waar zij aan het werk zijn. Het programma ziet er als volgt uit:
Iedere uitvoerder verzorgt een Toolbox. Dit keer staat de Toolbox in het teken van ongevallen in de bouw. Onze uitvoerders staan samen met hun team stil bij de ongevallen die de afgelopen tijd gebeurd zijn. In het eerste deel van dit jaar hadden vier ongelukken zelfs een dodelijke afloop! Door met elkaar te bespreken waar het precies misging, kunnen we van elkaar leren. Daarnaast laten wij een aantal vaklieden/onderaannemers een werkplekinspectie uitvoeren, normaal gesproken wordt dit gedaan door de uitvoerder, KAM-coördinator of directie. Doordat een vakman nu zelf ziet waar er tijdens de inspectie op gelet wordt zal hij zich meer verantwoordelijk voelen. Tot slot zal het team een veiligheidsactiviteit doen die te maken heeft met bouwspraak.
In de bouw is het soms lastig om op heldere en eenduidige manier met elkaar te communiceren, bijvoorbeeld door het dragen van gehoorbescherming of simpelweg omdat niet iedereen de Nederlandse taal beheerst. Miscommunicatie kan leiden tot gevaarlijke situaties. In 2018 is daarom de afspraak gemaakt dat er een lijst met woorden komt, omgezet in gebaren die iedereen op de bouwplaats moet kennen. Op deze manier kan de communicatie tussen medewerkers onderling verbeteren en wordt de bouwplaats veiliger. Naast de gebaren zijn er borden die aangeven of er bijvoorbeeld sprake is van een onveilige situatie en van gevaarlijke en/of ontvlambare stoffen, waarbij het noodzakelijk is dat medewerkers bescherming gebruiken. Met behulp van bouwspraak kunnen medewerkers elkaar op afstand waarschuwen voor gevaarlijke situaties.
Dan is er ook het nieuwe initiatief Hein en Guus, een veiligheidsmethode voor in de bouw. Inmiddels al een tijd in gebruik door een aantal grote spelers in de bouwsector, nu gaat ook branchevereniging Bouwend Nederland ermee aan de slag. Het werkt ongeveer hetzelfde als Bob (geen alcohol in het verkeer) en is bedoeld om bouwplaatsen veiliger te maken.
Je kunt Hein en Guus zien als het verstandige en het onverstandige stemmetje in je hoofd. Aan de ene kant heb je Hein: je weet hoe het hoort en wat verstandig/gewenst is. Aan de andere kant heb je Guus: het excuus dat je gebruikt om het onverstandige/ongewenste gedrag te rechtvaardigen. Als je Hein en Guus gebruikt om onveilige situaties bespreekbaar te maken, dan maak je het minder persoonlijk en zullen mensen zich minder aangevallen voelen. Het verzacht de confrontatie, hierdoor zijn mensen eerder geneigd om kritisch naar hun eigen gedrag te kijken.
Meer weten over Hein? Bekijk dan mijnhein.nl.
Lees ook: ‘Kwaliteitsborging bij De Kok Bouwgroep’