3 maart 2021

Voorstellen leerling bouwplaats

De laatste leerling die we voorstellen is Angelo uit Bosschenhoofd. Hij is 20 jaar en zit momenteel in het tweede jaar van de opleiding Timmerman niveau 2. Curio Bergen op Zoom verzorgt het theoriegedeelte en Bouwmensen Zuidwest (voorheen SSPB)  verzorgt het praktijkdeel van de opleiding. We hebben hem wat vragen gesteld over zijn achtergrond, opleiding en zijn toekomstplannen. Benieuwd naar zijn verhaal? Je leest het hieronder.

 

Hoe kwam je terecht in de bouw?

Zijn oude leraar van de middelbare school zei ‘jij moet echt iets met je handen gaan doen’. Zijn vader en broer zitten in het grondwerk, maar dat vindt hij niets.  Zo is hij uitgekomen bij een bouwopleiding.

Angelo werkt al een tijd voor De Kok Bouwgroep (hij is in dienst bij Bouwsmensen). Via een van onze collega’s is hij bij ons terechtgekomen voor vakantiewerk. Later toen hij is gestart met zijn opleiding, is hij aan het werk gegaan als leerling.  De eerste periode heeft hij meegewerkt in de renovatie en nu hij op het punt staat om zijn opleiding af te ronden werkt hij nog een tijd mee op een nieuwbouwproject. Voor de nieuwbouw moet hij namelijk nog een aantal onderdelen afronden, bijvoorbeeld het stellen van prefab elementen.

Hij verwacht dat hij na afloop van zijn periode als leerling alle voorkomende werkzaamheden die horen bij zijn opleiding goed beheerst: stellen, waterpas zetten, aftimmerwerk etc.

 

Wat spreekt je het meest aan in de bouw?

Dat je op de bouw altijd bezig bent met van alles en nog wat. Dat vindt hij eigenlijk het leukste. En na zijn werkdag klust hij thuis gewoon verder, hij zit bijna nooit stil.

 

De opleiding

Ook Angelo volgt de bouwopleiding tot Timmerman niveau 2. Hij heeft iedere dinsdag theorieles en het praktijkgedeelte doet hij helemaal op de bouwplaats onder begeleiding van een leermeester. Hoe dat in zijn werk gaat? Het begint met meekijken met de leermeester. In een later stadium ga je aan de leermeester uitleggen hoe je bepaalde werkzaamheden op de juiste manier uitvoert en vervolgens laat je dat ook zien. Uiteindelijk ga je de werkzaamheden zelfstandig uitvoeren en controleert de leermeester of je het goed gedaan hebt. Als je voldoende ervaring hebt opgedaan dan mag je een toets aanvragen, de leermeester moet daarvoor wel akkoord geven en beoordeelt het onderdeel zelf.

 

Waarom heb je gekozen voor de opleiding Timmerman?

De keuze voor de opleiding was snel gemaakt, Angelo is namelijk allergisch voor beton/cement. De opleiding Tegelzetter of Metselaar was dus geen optie.

 

Wat wil je in de toekomst bereiken?

Na zijn opleiding wil hij graag gaan werken. Het liefst komt hij bij ons in vaste dienst als timmerman. Hij heeft het erg naar zijn zin. Het werk vindt hij heel erg leuk, het is gezellig en de door collega’s begeleiding is goed. Over een paar jaar wil hij misschien doorgaan met de opleiding Timmerman niveau 3.

Lees ook het verhaal van onze leerlingen David en Bas. Zie jij een bouwopleiding ook zitten? Bekijk de mogelijkheden op de website van Bouwschool Breda en Bouwmensen.

Delen via:      

< Terug naar nieuwsoverzicht