De eerste leerling die we voorstellen is David uit Breda. Hij is 35 jaar en zit momenteel in het tweede jaar van de opleiding Timmerman niveau 2 op BouwSchool Breda. We hebben hem wat vragen gesteld over zijn achtergrond, opleiding en zijn toekomstplannen. Benieuwd naar zijn verhaal? Je leest het hieronder.
Na de middelbare school is David gaan werken als autoschade hersteller, net als zijn vader. Dat beviel hem alleen niet zo, hij besloot daarom iets anders te gaan doen. Via bekenden kwam hij uit bij de bouw. Op zijn 18e is hij gestart met de opleiding Bouwkunde bij het Baronie-college (nu Curio) en is hij bij een klein bouwbedrijf gaan werken. Na een tijdje kreeg David andere interesses, school kwam hierdoor op een laag pitje te staan. Uiteindelijk is hij gestopt met zijn opleiding en gewoon gaan werken.
Via een detacheringsbureau kon hij aan de slag bij Maas Jacobs. Zijn begeleider gaf hem het advies te kijken voor een opleiding bij het SSPB (nu BouwSchool Breda). Vanwege persoonlijke omstandigheden moest hij helaas stoppen met school en werk. Een tijd later is hij vrijwilligerswerk gaan doen in de richting van de bouw. Hij kwam erachter dat hij toch wel een goed technisch inzicht heeft en dat allerlei klusjes hem gemakkelijk afgaan. Daar wilde hij iets mee gaan doen. Hij trok de stoute schoenen aan en meldde zich weer aan bij de BouwSchool, daar kreeg hij na een goed gesprek gelukkig opnieuw een kans.
De opleidingscoördinator koppelde hem aan Bouwbedrijf Sprangers, hier ging hij vol enthousiasme aan de slag. Helaas was dit van korte duur omdat het bedrijf failliet ging. Zodoende moest David op zoek naar een nieuw leerbedrijf en kwam hij uiteindelijk bij ons terecht. Hij heeft het bij ons erg naar zijn zin en wil het liefst bij De Kok Bouwgroep blijven werken. De sfeer en mentaliteit zijn goed, hij krijgt de ruimte om zelfstandig te werken en goede begeleiding van collega’s. Ze houden echt rekening met hem en leren hem graag nieuwe dingen.
Wat hem vooral aanspreekt is de vrijheid, het werken in de buitenlucht en lekker fysiek bezig zijn. Op de bouwplaats krijg je de vrijheid om zelfstandig aan het werk te gaan, zonder dat er continu iemand op je vingers kijkt. Je bent zelf verantwoordelijk voor jouw taken. Hoe meer David over zijn werk vertelt, hoe enthousiaster hij wordt. Dat je op 0 begint en uiteindelijk tot een gebouw komt. Eigenlijk het hele bouwproces en de constructies, dát vindt hij mooi.
Omdat David ouder is dan 20 jaar volgt hij de avondopleiding. Hij werkt 5 dagen, krijgt 1 avond theorieles en 1 avond praktijk. Vanwege Corona loopt het nu anders. De theorielessen volgt hij online en de praktijklessen gaan tijdelijk niet door. Hij krijgt goede begeleiding van zowel de leerlingcoördinator van BouwSchool Breda als de leermeester op de bouwplaats.
Op school moet hij verschillende theorie- en praktijktoetsen maken, daarnaast moet je hij op de bouwplaats laten zien dat hij verschillende vaardigheden beheerst. David laat zijn praktijkmap zien en legt uit hoe het werkt. De map heeft verschillende onderdelen en per onderdeel staan er werkzaamheden beschreven die je moet beheersen. Eén van die onderdelen is bijvoorbeeld ‘uitzetwerk funderingsbekisting’. Afhankelijk het onderdeel moet je de werkzaamheden allemaal of een aantal ervan beheersen. De leermeester ziet erop toe dat hij de werkzaamheden uitvoert en tekent dit af in de map. Verder houdt hij een soort ‘werkdagboek’ bij, waarin hij in vaktaal opschrijft wat hij die week precies gedaan heeft. Ook houdt hij bij hoeveel uur ervaring hij per onderdeel heeft opgedaan, op basis daarvan wordt bepaald of hij de toetsen mag maken.
David heeft voor deze opleiding gekozen omdat hij al ervaring had met timmeren in de ruwbouw. Het timmervak biedt doorgroeimogelijkheden en het werk is heel erg divers want als timmerman heb je gedurende het hele bouwproces werk. Vanaf het moment dat de fundering gemaakt wordt tot de afbouw. Hij vindt het vooral erg leuk dat hij met verschillende disciplines samenwerkt: de installateur, de elektricien, de stukadoor etc. Hierdoor weet hij ook van veel dingen iets af.
Voor een timmerman is belangrijk om communicatief vaardig te zijn en goed oplossingsgericht te kunnen denken. Zoals David zegt ‘het is niet simpel, maar je moet wel simpel denken. Zo kom je er vaak wel aan uit’.
De eerste stap is natuurlijk het behalen van een diploma voor zijn huidige opleiding. Daarna wil David verder gaan met de opleiding Timmerman niveau 3. Hij wil leren hoe je ‘slim’ kunt timmeren, qua snelheid en kosten. Uiteindelijk zou hij wel aan de slag willen als uitvoerder. Hij is ervan overtuigd dat hij daarvoor de potentie heeft én de juiste mentaliteit.
Wij wensen David veel succes!
De komende tijd besteden we extra aandacht aan het opleiden van leerlingen. Houd onze actueel pagina in de gaten.