Maandag is de week van de circulaire economie gestart. Dit is een initiatief van Het Versnellingshuis, een landelijk programma dat Nederlandse ondernemers helpt bij circulair ondernemen. Doel is om te laten zien hoe circulair ondernemen in de praktijk werkt en om anderen te inspireren hiermee aan de slag te gaan.
Nederland wil in 2050 een 100% duurzame en circulaire economie hebben. Dit betekent dat er geen afval meer bestaat en grondstoffen steeds hergebruikt worden. Om dit doel te bereiken moet er nog heel veel gebeuren.
Op verschillende manieren leveren wij een bijdrage aan dit maatschappelijke doel. We zien dat er bij het bouwen steeds meer nagedacht over toekomstig hergebruik van materialen en/of andere gebruiksfuncties van gebouwen. Dit is onder andere van invloed op het ontwerp van gebouwen, de keuze voor materialen en producten die worden toegepast. Ook worden bouwmaterialen steeds vaker hergebruikt. Zo hebben we onlangs dakpannen hergebruikt bij een woningrenovatie project en bij de renovatie van een bestaand kantoorpand hebben we onder andere de vloerafwerking, systeemplafonds, de kozijnen en deuren opnieuw toegepast.
Een ander voorbeeld is dat we bij onze keukenrenovatieprojecten kiezen voor het circulaire keukenproces van Keller Keukens. Keukens die vervangen worden, worden door ons gedemonteerd. We verwijderen alle onderdelen die niet gerecycled kunnen worden. Alles wat circulair verwerkt kan worden, plaatsen we in een container. Hiervan worden dan nieuwe grondstoffen gemaakt, die verwerkt worden tot nieuwe materialen.
Verder bestaat een groot deel van onze werkzaamheden uit het verduurzamen van het woningbezit van woningcorporaties in de regio. Vaak pakken we dan ook meteen het groot onderhoud mee. Woningen zijn hierdoor niet alleen energiezuiniger, het levert meer wooncomfort op voor bewoners en ze kunnen weer jaren mee.
Bekijk ook:
Steeds een stukje duurzamer
Een tweede leven voor onze werkkleding
Meer weten over de week van de circulaire economie? Bekijk de website.